Microsoft Akademski programi na Matematičkom fakultetu u Beogradu

Microsoft Developer Network - Academic Alliance: Besplatni licencirani softver za studente

Matematički fakultet u Beogradu je pretplatnik MSDN AA programa, preko kojeg svi aktivni studenti (upisana ili obnovljena tekuća školska godina), kao i zaposleni na fakultetu, imaju mogućnost da potpuno besplatno dobiju licencirani softver kompanije Microsoft, koji mogu koristiti isključivo u naučno-obrazovne svrhe. Ovaj softver obuhvata operativne sisteme, serverske platforme, razvojne alate, kao i pojedine delove Microsoft Office paketa (Visio, Access, Project, Groove, OneNote...)

 

Naručivanje i izdavanje softvera

Da biste došli do besplatnog softvera za akademsku upotrebu, neophodno je da ispunite sledeće korake:

1.       Otvorite nalog na ELMS (Electronic License Management System) portalu Vašeg fakulteta. Nalog će Vam otvoriti ELMS administrator u DLAB-u svakog četvrtka u periodu od 16h do 18h. Kao dokaz studentskog statusa, neophodno je poneti indeks sa upisanom ili obnovljenom novom školskom godinom. Ovaj nalog se otvara na početku svake školske godine, jer traje do kraja prethodne akademske sezone.

2.       Pristupite portalu preko veze sa fakultetske stranice msdnaa.matf.bg.ac.rs.

3.       Naručite softver koji Vas zanima. Postupak naručivanja je srodan naručivanju artikala u bilo kojoj web prodavnici.

4.       Prilikom naručivanja konkretnog softverskog proizvoda, morate se saglasiti sa načinom upotrebe softvera tako što ćete prihvatiti End-User License Agreement na ELMS portalu. Na ovaj način se obavezujete da ćete softver koristiti isključivo po pravilima MSDN AA programa.

5.       Na kraju procesa dobićete stranicu sa serijskim / aktivacionim brojem softvera, i mogućnošću za njegov download. Istovremeno se na Vaš mail nalog šalju osnovne informacije o poručenom softveru. Softveru i brojevima možete pristupiti i naknadno, preko posebne sekcije portala („My Software“)

6.       Ukoliko nemate dovoljno brzu vezu ka Internetu, softver možete iskopirati i na fakultetu. Da biste narezali softver, prethodno ga morate poručiti po gore opisanoj proceduri, a zatim posetiti Vašeg ELMS administratora u navedenom terminu u DLAB-u. Nakon što se uveri da ste pravilno naručili softver čiju kopiju želite, ELMS administrator će napraviti kopiju softvera. NAPOMENA: Fakultet ne obezbeđuje prazne medije za kopiranje softvera, tako da CD / DVD medije morate poneti sa sobom.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja / primedbe / sugestije, pošaljite mail na rasap@matf.bg.ac.rs

Za logovanje kliknite ovde.

Napomena: Pre logovanja proverite da li vam je u browseru podešeno da prihvati Third-party Cookies (Obično na Tools/Options/Privacy)